top of page

Mitől jó egy esküvő?


Kollégáimat faggattam, az ő szemszögükből mitől jó egy esküvő. Lássuk tehát, mit gondol egy énekesnő, egy DJ, egy kamerás, egy vőfély és egy nőfély, nem utolsó sorban pedig egy fotós. :)

Bertók Tóth Kati

Black & White zenekar, Dunaszerdahely

Akkor jó egy esküvő, ha a násznép mulatós és együttműködő, mert nem csak a zenekaron múlik, hogy milyen lesz a hangulat, hanem a társaságon is. Természetesen itt a zenekar kiválasztása is fontos, hogy olyan repertoárja legyen, olyan stílusú zenét szolgáltasson, amire a násznépnek igénye van. Amit én személy szerint szeretek, ha a lagzi nincs túlspekulálva, túlkomplikálva, túl sok minden betervezve, ami végül kivitelezhetetlen. Olyankor főleg az ifjú pár nagyon stresszel, gyakran nem is tudják elengedni magukat, és egyszerűen csak jól érezni magukat a lakodalmukban, ez a hangulat pedig átragad a násznépre is. Legyen inkább spontánabb, lazább. Természetesen vannak történések egy lakodalomban amik kihagyhatatlanok.

Amit még nagyon fontosnak tartok, hogy mindenképp legyen egy hozzáértő személy, lehet az vőfély, nőfély, ceremóniamester, aki koordinálja a lakodalom menetét és történését, aki felügyeli, hogy minden és mindenki időben és rendben a helyén legyen, aki a zenekart is informálja a következő történésről, mint például „15 perc múlva hozom a levest és kérek egy tust amikor intek”.

Akkor jó egy esküvő, ha az ifjú pár hajnalban hálásan megköszöni, hogy nagyon jó volt a zene és mindenki jól érezte magát. Mindegy, hogy én máshogy képzelném el a lagzimat, vagy hogy szerintem nem volt olyan fergeteges a hangulat, mind mások vagyunk, így az igényeink is mások. Az ifjú pár, illetve a megrendelő legyen megelégedve, akkor vagyunk mi zenészek is elégedettek.

Győri Peti

DJ, Galánta Úgy, ahogy minden zenét szolgáltató iparosnak, úgy nekem is az a legnagyobb elismerés, amikor a zenére, amelyet játszom, táncol a násznép, és látom rajtuk, hogy élvezik is, nemcsak uncsi képpel egyet jobbra, egyet balra lépegetnek. Szóval szerintem, ha egy lagziban megy a buli, a tánc, a szórakozás, kedvesek az emberek és a végén elégedettek a teljesítményemmel, na akkor elmondhatom, hogy egy jó lagzit tudok magam mögött. Persze ahhoz, hogy ez így legyen, nagyon fontos a többi szolgáltató kifogástalan teljesítménye is.

Molnár Krisztián

Kamerás, Feketenyék

Az én szemszögemből nézve sokat számít az, hogy a pár milyen zenei szolgáltatót (zenekart, dj-t), vőfélyt hív a lakodalomba. Persze nem biztosított a hangulat abban az esetben sem, ha jó a zene és jó a vőfély. Nagyon sokat számít az, hogy a meghívott vendégek milyen hangulatban vannak, hogy tényleg mulatni jöttek e, vagy csak ülni és mobiltelefont böngészni. Tehát mindenképp azt mondanám, hogy a vendégeken múlik, és nem a szolgáltatókon.

Nagy Iván

Vőfély, Dunaszerdahely

1. Élvezd a lagzidat!

2. Nyisd meg a táncköröket, ha azt szeretnéd, hogy táncoljon a násznép.

3. Ne ragaszkodj görcsösen az időpontokhoz!

4. Hagyd a vőfélyre a lakodalom lebonyolítását, a szolgáltatók munkájának összehangolását az előzetes egyeztetés alapján.

Igari Annamária

Nőfély, Felbár

Mitől jó egy lakodalom? Inkább azt mondanám, mivel lehet elrontani. Rossz helyszínválasztás, például mikor egy 60 férőhelyes étterembe zsúfolnak be 80-90 embert. Rossz vagy nem megfelelő vőfély/nőfély/cm választás, aki ahelyett, hogy kézben tartaná a dolgokat, irányítana, szórakoztatna, esetleg felönt a garatra és a menyatánc előtt már az asztal alól kell kihúzni, vagy egyszerűen fütyül az egészre, “majdcsaklemegyvalahogy” alapon.

Rossz zene. Mert bizony van az a kategória, ami már hallgathatatlan és még az enyhén kapatos vendég dobhártyáját is bántja, vagy a túl rövid/túl hosszú körök, végetnemérő szünetek (számomra a tizenkettedik “Nézésétmega” már borítja a bilit :) Az is el tudja süllyeszteni a bulihajót, ha nyáron nincs klíma. Mert nemcsak a násznép izzadja szét magát (tánc nélkül is :) ) de az ételek szempontjából se a legkedvezőbb, hisz nincs is annál hervasztóbb látvány, mikor behozzák a gyönyörű menyasszonyi tortát és fél órán belül leolvad róla a máz.

Fontos az is, hogy az étteremnek, vagy a vacsorafelelős szakács(ok)nak pozitív visszajelzései legyenek, mert az ízetlen leves, odaégetett hús, vagy “patronkemény” rizs se emeli a hangulatot. Itt nem a Michelin csillagra gondolok, csupán hogy egy lakodalmas menüt kifogástalanul tudjanak elkészíteni.

Ezek mind olyan dolgok, amiknek még a foglalás előtt utána kellene járni. Ha ezek rendben vannak, akkor már csak a násznépen múlik, hogy “Gizi néni ne vesszen össze a Pistával, mert a közelébe ültették, annak ellenére, hogy évek óta haragban vannak”.

Itt fontos, hogy a násznép tiszteletben tartsa, hogy a lakodalom az ifjú pár ünnepléséről szól és hamár megtisztelték őket azzal, hogy meghívták a lakodalmi asztalhoz, akkor ők is tiszteljék meg azzal az ifjú házasokat, hogy kultúráltan viselkednek és megpróbálják jól érezni magukat, mégha valami nem is tetszik.

Hogy mit gondolok én?

Abban mind megegyezünk a kollégáimmal, hogy a jó hangulat és a zene a legfontosabb egy esküvőben. Fotós szemszögből viszont nagyon sok más dolog is számít, ami elsőre talán eszünkbe sem jutna. Az esztétikum és ízlésesség is mérvadó, így számomra akkor jó egy esküvő, ha észszerűen szervezett, eseménydús és SZÉP.

A jólszervezettség számomra az idő és fény legideálisabb kihasználását jelenti. A fény a minden, így tehát a polgári szertartás kültérben, árnyékban, a templomi pedig nappal ezer okból tökéletes, míg a polgári szertartás kültérben, verőfényben, a templomi pedig sötétben ezer okból nagyon rossz választás.

Az ünnepi hangulatba öltöztetett helyszín az alap. Jobb esetben a díszítésben a kevesebb több szabálya érvényesül, ám minél részletgazdagabb és eseménydúsabb egy esküvő, természetesen annál több kép születik. Fotós szempontból akkor jó a helyszín, ha tágas, a falak világosak és nem túl magas a beltér. Jó megvilágítással, extra fényekkel még tovább javíthatunk rajta, ám semmi sem segít azon, ha egy 80 fő kapacitású teremben tartjuk a 120 személyes lagzinkat, mert a zsúfoltság érzete nem csak a hangulatra hat ki, hanem egyszerűen a táncoló emberek megörökítése is lehetetlennek tűnő kihívás.

A legfontosabb az én szemszögemből a házaspár személyisége és a köztük lévő viszony. Ha rugalmas, közvetlen, vidám emberek, akikről süt a boldogság és a szerelem, akkor ez a hangulaton és a képeken is látszódni fog, és én elégedetten jövök haza még a zöldfalú, sötét, klausztrofóbiát keltő helyekről is. (De azért jobb, ha nem onnan kell!) :)

Szerintetek mitől jó egy esküvő? Bátran írjátok meg véleményeteket, tapasztalataitokat!

Köszönöm kollégáimnak a közreműködést!

Olvasd el a többi esküvős témámat is:

Legújabb bejegyzések
Archív
bottom of page