top of page

Inspiráló egyéniségek: Földes Viki, a "plantlady"


Viki, foglalkozását tekintve pszichológus és a dunaszerdahelyi gyermekotthonban dolgozik. Kreatív személyisége nem csak egyéni stílusában, de környezetében is tükröződik. A minap jártam náluk Nagyabonyban, ahol párjával, Bélával éldegélnek. Hihetetlen izgalmas, hangulatos a házuk, szívem szerint rögtön beköltöznék! Bármelyik instagram influencer karriert építhetne belőle! :)

Skandináv, rusztikus, indusztriális, eklektikus. Sárga, narancssárga, kék és zöld, és zöld, és zöld...

Mióta éltek ebben a házban?

5 éve lakunk itt, 2013 novemberétől. Béla nagymamája lakott itt előttünk. Klasszikus 8x8 méteres kockaház, 1973-ban lett kolaudálva. Nagyon nagy belső bombázások nem voltak, ajtókat falaztunk be és falakat bontottunk, hogy nagyobb tereket kapjunk. Egy terasz helyére kirakatnyi ablak került, mert sok növényt szerettünk volna és így tudtuk megoldani a télikert feelinget.

Milyen stílus uralja a házat?

Alapjáraton a skandináv stílus tetszett mindkettőnknek - fehér falak, minimalista letisztult design, függönyök nélkül, sok természetes fény. A ház stílusa az évek alatt változott, ahogy elmerültünk a lakberendezésben. Fokozatosan kezdtük behozni a színeket, különböző stílusokat. Az is fontos volt a tervezésben, hogy a házban levő bútorokat és kiegészítőket megmentsük és saját stílusunkra formálva új életet adjunk nekik - így lettek ruhásszekrényeink (matt szürkére átfestve és faágakkal feldobva), a minden nagymama házában megtalálható szentkép keret így lett fürdőszoba tükör, a régi fa konyha asztal türkiz színt kapott, a foteleket pedig újrakárpitoztattuk.

Rengeteg szobanövényetek van!

A növények száma akkor kezdett rohamosan növekedni, amikor feladtuk a benti macskatartást (szerették kiborogatni és rágni őket). Jelen állapotban kb. 130 növényünk van és egyre kisebb az elhalálozási arány. A növényeket nagyrészt vásároljuk, de nyitott szemmel járunk és ha valahol látunk egy érdekes növényt, amiből nekünk még nincs, nem vagyunk restek hajtást kérni belőle. Kimondottan szeretek már halálra ítélt növényeket megmenteni és helyrehozni, ez mindig nagy siker, ha jól érzi magát nálunk és újjászületik. Mivel sok növényünk van, amik ugye szaporodnak, nőnek, ezért gyakran szétültetem őket és elajándékozzuk őket a barátainknak.

Mennyi időt vesz igénybe a növények gondozása? Van kedvencetek?

Kb. hetente öntözünk, mindent egyszerre, annyira meg nem vagyunk "növényfilek", hogy minden egyes növényt egyéni igényei szerint gondozzunk, de ennek ellenére is úgy tűnik, hogy jól érzik magukat. Az öntözés és gondozás (száraz levelek leszedése, hajtások igazgatása kb. heti egy óra), de a nézegetésükkel, fotózgatásukkal sokkal több időt töltünk. Tavasszal van a nagyobb meló, akkor történnek az átültetések, tápozások, zuhanyoztatások, az sokkal több idő. Gyakran párásítunk is nekik, de igazából a sok növény hatásra már kialakulóban van egy sajátos ökoszisztéma, jól érzik magukat egymás társaságában. A kedvenceink a mindenféle pozsgások és a könnyező pálma (monstera).

Nagyon sok kép díszíti a falaitokat

Rólunk és a fontos eseményekről is vannak kirakva fotók, de ha kiállításon járunk vagy kirándulunk valahol, mindig hozunk valami izgalmas képeslapot, hogy kitegyük a falra. A hálószobában falevelek lenyomatai vannak bekeretezve, ezek már érnek a cserére, tervezzük, hogy a saját kertünk fáinak leveleit tesszük majd ki. Én nőként szeretem a sok csecsebecsét, kis vázákat, szobrokat, gyertyákat is.

Melyik szoba a kedvencetek, hol töltitek a legtöbb időt?

A nappaliban és a konyhában töltjük a legtöbb időt közösen. Szeretek sütni, főzni a konyhában, jó, hogy mindenre van hely. Minden kéznél van és szem előtt, mert a fenti részen nincsenek zárt szekrények. Télen begyújtunk a kályhába, ami a ház első igazi skandináv stílusú kiegészítője volt. Filmezünk, lemezeket hallgatunk, olvasunk. Szívesen tartunk házibulikat.

Sokat dolgozunk rajta, folyamatosan ötletelünk, tervezünk, valahogy sosincs kész.

Szívügyünk ez a vityilló! :)

Gyertek, nézzetek körbe és inspirálódjatok ti is!

Legújabb bejegyzések
Archív
bottom of page