top of page

A nőci, ha eleven - összefoglaló a kiállításomról

A kiállítás plakátja Grafikerik munkája

Felnézek az ügyes, aktív nőkre. Kiállításomban azokat az általam ismert és elismert, példaértékű csallóközi / mátyusföldi / régiónkbeli nőket szeretném bemutatni a portréik és a Paraméteren megjelenő rövid interjú által, akik tevékenyek, valamivel kitűnnek a tömegből, annak ellenére, hogy hétköznapiak és mindenki számára elérhetőek.

Szeretném, ha ezáltal egy szélesebb kör megismerné, támogatná és megszeretné őket, mert ők a miéink, a mi kis régiónk ügyeskéi, a mi példaértékű nőcijeink, akik kreativitásukkal, munkásságukkal, puszta személyiségükkel is hozzátesznek életünkhöz. Közülünk jönnek, gazdagítanak, segítenek, inspirálnak minket és értünk dolgoznak.



"Elevenek vagyunk mindannyian, akik élünk, férfiak és nők. Ha valakiben ott van az élet, ott van a fény, a napsugár a lelkében, akkor ő eleven."

(Bugár Anna, a kiállítás megnyitóján)

A portrék október folyamán készültek nagycsoportos, kiscsoportos és egyéni fotózások alkalmával. Minden nőci kiválaszthatta a számára leginkább tetszetős arcképét.


Siker és elérhetőség


Régiónkból, vagy tágabb értelemben a Felvidékről rengeteg nőre lehetünk méltán büszkék, akik híres színésznők, énekesnők lettek vagy sikeres üzletasszonyokká dolgozták ki magukat. Az én egyik kulcsszavam az elérhetőség volt. A sikeres, elérhető nő. Aki itt van nekem nap, mint nap, akiről úgy érzem, hogy bármikor megszólíthatom, mert válaszolni fog, hiszen ugyanazt az életet éljük. Egy nő a többi közül, egy nő közülünk, mégis valamiben más, akitől tanulhatok, vagy akit érdemes követnem. Nagyon sok klasszikus értelemben vett sikeres nő állhatott volna a lencsém elé, azonban a siker relatív, nem is ennek a mértéke a lényeg ezekben a nőkben. Egy sminkes, egy körmös, egy kézműves, egy tervező, egy anyuka... és még sorolhatnám. De mi az, amivel ezek a nők kitűnnek a többi közül? Vajon mi ez a többlet? Mi az a plusz, ami mindegyikben megvan? Ez az, ami engem érdekel.



"Hogyan készült" fotók:


Tegyél hozzám!


Ezek a nők megnyilvánulásaikkal, ötleteikkel, kreativitásukkal, írásaikkal, bármilyen munkásságukkal motiválják a többi hétköznapi nőt, segítik, inspirálják a környezetüket, kihozzák a minimumból a maximumot, mernek lépni, valamibe belefogni, idejüket és erejüket nem sajnálva ügyködnek azon, hogy a többi embernek valamit adjanak, valahogy segítsenek, valami maradandót létrehozzanak, boldogabbá tegyenek. Őket követve értéket kap az ember lánya és nem mást, mint a támogató összetartozás érzését.


Itt legyél nekem!


Rengeteg öntudatos nőt említhetnénk, aki cégvezetőként vagy alkalmazottként az üzleti vagy gazdasági életben milliókat keres, vagy híres modell valahol Amerikában. Természetesen elismerendők ők is, csak gyakran megközelíthetetlenek. Különösen példaértékű viszont számomra az a nő, aki itt alkot, itt él, innen merít, és ide adja vissza az energiáit – ő az, aki engem érdekel. Ő az, akitől szebbnek érzem magam, ő az, aki írásaival megvigasztal, aki tanácsaival átsegít a bajaimon, ő az, aki ötletességével inspirál, ő az, aki szórakoztat, aki a közösségért tesz. Akit azért ismerek el igazán, mert pontosan tudom, hogy innen jön, ahonnan én, és itt csinált a semmiből valamit. Ezek a nők színesítik az életemet, hozzátesznek a hétköznapjaimhoz.



A kész portrék. Kattints a galériába!

Megszállottság és elhivatottság


Ezekből a nőkből árad a pozitív energia és a tettvágy. Asszertív, összeszedett, eltökélt nőcik. Azt csinálják, amit szeretnek és jól is csinálják. Kezdeményeznek, kitalálnak és feltalálnak, alkotnak és akarnak. Nagyon akarnak. Megszállottan csinálják azt, amiben hisznek és ami a legjobb, hogy ezt meg is osztják velünk, még akkor is, ha nem jár érte fizetség, hála vagy köszönet.


A teljesség igénye nélkül


Hogy miért pont ők? A válogatás nem volt egyszerű, rengetegen megérdemelnék még, hogy itt legyenek és meglehet, hogy a folytatásban itt is lesznek. A megszólított nőkkel a munkám vagy egyéb tevékenységem okán személyes ismeretségben vagyok, vagy személyes kapcsolatba kerültem, életem ezen szakaszának résztvevői. Rengeteg nő kimaradt, akit személyesen nem ismerek, de felnézek rájuk, és/vagy a kiállítás kapacitása miatt jelenleg nem fértek bele, viszont ez reményeim szerint egy folytatásos történet!



Cséfalvay Á. András fotói a kiállítás megnyitójáról


Korosztály


Tudatosan igyekeztem változatos korú és hivatású, a szakmájukban régen kiteljesedett és a karrierjük kezdetén álló nőket is bemutatni, azzal a céllal, hogy az életük, tevékenységük, életfilozófiájuk minél szélesebb réteget meg tudjon szólítani. Nagyon ösztönző, amikor valaki fiatalon ki mer lépni a sorból, és önerőből bele mer vágni valami olyanba, amiben bár nagyon hisz, de tudja, hogy kockázatos. Ugyanígy lelkesítő, amikor valaki már többgyermekes anyaként képes a maradék kis idejét a közérdekre fordítani vagy alkotni.


Jótékonysági kiállítás


Mivel közeleg a karácsony, szerettük volna néhány nehéz helyzetű család ünnepét szebbé tenni. Sajnos nagyon sok a rászoruló, beteg, hátrányos helyzetű ember, de közösen kiválasztottunk 3 olyan családot, akiknek bárminemű támogatás nagy segítség lehet. Ezért a kiállítás képei megvásárolhatóak, valamint a kiállítás egész ideje alatt (december 1-15.) lehet adakozni számukra a Buena kávézóban elhelyezett urnába. Ha egy kávé árát dobod az urnába, azzal is segítesz!



A megnyitón résztvevő nőcik (+Molnár Karácsony Emőke, aki lemaradt)


A megnyitóról


A hely kapacitása okán zártkörűre szervezett megnyitón egy rövid programmal és beszélgetéssel kedveskedtünk a meghívott vendégeknek. Gasparik Kriszta Maja állította össze a programot, műsorvezetőként levezette és férjével, Fecóval egy dalt is előadtak. Bartalos Tóth Iveta ismertette a jótékonysági gyűjtés szervezésével kapcsolatos tudnivalókat, bemutatta a három rászoruló családot, valamint közvetítette Antal Ági üzenetét, aki egyéb elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen részt venni az eseményen. Mészáros Krisztina, Bugár Anna és Igari Annamária egy-egy verssel, köszöntővel színesítették a programot, Bertók Tóth Kati és Takács Noémi pedig saját dalaikat adták elő.


Támogatóink, akiknek hála és köszönet


Buena Coffee House - Dunaszerdahely legkörnyezettudatosabb kávézójának tulajdonosa, Stredl Tomi biztosította számunkra a helyet és a feltételeket a képek kiállításához, valamint a megnyitón résztvevők megvendégeléséhez is hozzájárult. Sőt, a kávézóban jelenleg egészséges mikuláscsomagokat árul, melyeknek árából 3€-t felajánlott a rászoruló családok részére. www.buenacafe.sk


Paraméter.sk - A Paraméter fő támogatónkként állta a költségeinket és az adományhoz is jelentősen hozzájárult. December folyamán ezen a portálon napi szinten olvashatjátok a kiállításon bemutatott nőcik interjúit. Férjem, Szilvási Tibor faggatta őket azzal az elsődleges céllal, hogy felfedje azt a pluszt, amitől ezek a nők azok, akik. www.parameter.sk


Grafikerik - Bognár Erik tervezte meg a plakátunk és a kiállítást kísérő füzetkénk dizájnját. A füzetből megtudhatod ki-kicsoda és hol éred el. www.grafikerik.eu


Studio Kanovits - Kanovits Gábor hatalmas árengedményének köszönhetően jutottunk hozzá a gyönyörű, tűpontos, hibátlan minőségű, fine art print fotóvásznakhoz. www.studiokanovits.sk

Kanovits Print Atelier - Kanovits Zoltán átvállalta 3 drb Dunaszerdahely utcáin megtalálható citylight reklám bérleti díjának költségét több mint két hét időtartamra. www.kanovits.com


Bartalos Tóth Iveta - A képének megvásárlásából befolyó összegen túl állta a jótékonysági gyűjtés hivatalos ügyintézésből adódó költségeket is.


Kürthy Judit - A szép színes, urnaként funkcionáló faládikónkat az ügyeskezű Kürthy Judit készítette. clearandsimple.eu/hu


A megnyitón fellépő lányok - Bartalos Tóth Iveta, Bertók Tóth Kati, Bugár Anna, Gasparik Maja, Igari Annamária, Mészáros Krisztina, Takács Noémi és közvetetten Antal Ági, idejüket, energiájukat nem spórolva járultak hozzá a színesebb műsorhoz és szórakozásunkhoz.


Torták és pogácsák - Két önzetlen tortafelajánlónk is volt a megnyitóra, Szabó Klaudia (Taksony) és Szabó Enikő (Hidaskürt) személyében, akiktől finomabbnál finomabb tortákat és makaronokat kaptunk, valamint Mórocz Magditól is kaptam egyet a 10. évfordulómra. Tóth Tünde pedig finom pogácsával látta el a díszes társaságot.



+MINDENKI, aki legalább egyszer megosztotta az eseményünket a közösségi médiában, adakozásra buzdított vagy adakozott a rászoruló családok részére



NAGYON KÖSZÖNJÜK!!!



Az eleven nőcikkel készített interjúkat decembertől fokozatosan olvashatod a Paraméteren, az enyémet itt olvashatod, ezen keresztül pedig majd eljutsz a többiekéhez is:

(Eleven nőcik (interjúk - 1.): Horváth Reni – Horen)

További cikkek a kiállításról:





Legújabb bejegyzések
Archív
bottom of page