top of page

Zöldülünk 2017-ben

Tudtad, hogy a színeknek száma is van? A Pantone Color Institute egy amerikai nyomdavállalat, ami a színek egységesítésének érdekében nemcsak névvel, de sorszámmal is megnevezett minden egyes árnyalatot. Ez a skála kétévente új árnyalatokkal bővül, így ma már nem kevesebb, mint 3000 színt számlál.

Az intézmény most már hagyományosan minden évben megválasztja az „év színét“. Ez nem egy véletlenszerű választás, hanem egyfajta reakció a közelmúltban megélt művészeti, kulturális, filmes, de politikai, társadalmi és gazdasági változásokra is, tehát a kor szellemét idézi.

2016-ban fordult elő először, hogy egyszerre két árnyalatot neveztek meg. Ez az égbolt ihlette rózsakvarc (rose quartz 13-1520) és a derűs kék (serenity 15-3919) harmóniája volt, amely az egyensúlyt, nyugalmat és a biztonság iránti vágyunkat hivatott közvetíteni.

Idén határozottabban döntöttek, és 2013-at megidézően ismét egy zöld árnyalatra esett a választás.

Eljött a greenery 15-0343, azaz lombzöld ideje.

2016 borzalmas eseményeire visszatekintve úgy vélték, itt az idő magunkba fordulni, mély levegőt venni, új ciklusba lépni, és eggyé válni a természettel. Megújulni, újraszületni, újraéledni, mint tavasszal teszi ezt minden, ami zöld.

A greenery nem más, mint az új kezdet szimbóluma.

Ettől szebben már talán nem is kapcsolódhatna a házassághoz. Elméletileg a pantone színbe kéne, hogy belefussunk a divat mindennemű világában, így közvetetten az esküvős trendekben is. Míg a tavalyi rózsakvarc még csak-csak megjelent, a derűs kék már annál kevésbé, és, hogy az egyébként üde és friss lombzöld csatát tud-e nyerni a most térhódító vintage árnyalatok felett, az meglehetősen kérdéses.

Díszítők és virágkötők azonban még biztosan emlékeznek erre a színre, ugyanis évekkel ezelőtt igencsak népszerű volt régiónkban. Nem csak az esküvőkben, de a lakberendezésben is közkedvelt színnek számított. Valljuk csak be, hányunknak köszönt vissza a falról ez a szín, csak akkor még nem tudtuk, hogy ez a „greenery”.

Hogy mennyire sikerül ismét teret hódítania, ha nem más, a divat okán, az nemsokára kiderül. Hiába imádom a zöldet, konkrétan ez a színárnyalat engem nem vett meg. Viszont a zöldnek igenis helye van az esküvőkön, be is bizonyítom nektek.

A szintén "greenery" név alatt futó esküvős trendről hamarosan bővebben olvashattok egy soronlévő bejegyzésemben.

Forrás és képek: www.pantone.com, www.pinterest.com

Legújabb bejegyzések
Archív
bottom of page